Komunikaty

Informacje dla słuchaczy po wykładzie "Powrót do ziół - złote zasady św. Hildegardy"

Data: 17.11.2023

W odpowiedzi na Państwa prośbę, skierowaną do p. Lucyny Jakobsche, która 7 i 8.11.br. wygłosiła wykład "Powrót do ziół - złote zasady św. Hildegardy", zamieszczamy kilka przepisów omawianych podczas spotkania:

PROSTY PRZEPIS NA DŻEM Z PIGWY

Składniki:

1 kg pigwy, 250 ml wody, 125 ml słodkiego białego wina, 600 g cukru, 20 g sproszkowanego galgantu, sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:

Umyte i osuszone owoce pigwy wkładamy do garnka do połowy napełnionego wodą i gotujemy do miękkości  ok. 1 godz. Odcedzamy i studzimy. Tak przygotowane owoce kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Miąższ mielimy w maszynce do mięsa. Pigwową papkę łączymy z cukrem, winem, sokiem z cytryny i wciąż mieszając, gotujemy przez 10 minut, aż masa stężeje. Dodajemy sproszkowany galgant. Przelewamy do przegotowanych, gorących słoików i natychmiast zakręcamy.

Skórę i pestki gotuje się wraz z owocami, ponieważ zawierają wartościowe pektyny i nadają pigwie ogromną zdolność pęcznienia.

Miąższ pigwy ma działanie przeciwzapalne, szczególnie w dolegliwościach żołądkowo – jelitowych oraz biegunkach. Stosuje się go również do produkcji emulsji i eliksirów.
Święta Hildegarda pisała „Kto cierpi na artretyzm, niech regularnie jada ugotowany i suszony owoc pigwy, a on zrobi w nim gruntowny porządek z substancją trującą, a artretyzm nie odbije się na jego układzie nerwowym ani nie zniszczy i nie zaatakuje jego stawów”

(przepis ze strony: Świat orkiszu św. Hildegardy)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORKISZOWIANKA

Szczególnie cenne ze względów zdrowotnych jest spożywanie dania z ciepłego orkiszu jako pierwszego posiłku w ciągu dnia w formie tzw. habermusu (orkiszowianki).

Poranna orkiszowianka (tzw. habermus) daje ciału to, co jest niezbędne do życia: białko, wartościowe węglowodany, szlachetne tłuszcze, wiele witamin, a przede wszystkim bogactwo podstawowych minerałów, które chronią przed – wywołaną stresem – nadkwasotą i stanami zapalnymi.

Składniki: (dla 4 osób)

  • 1 filiżanka łamanych ziaren orkiszu
  • 4 filiżanki wody
  • 2 – 3 jabłka, pokrojone
  • miód wedle uznania (do smaku)
  • 3 szczypty galgantu i bertramu
  • 3 szczypty cynamonu
  • migdały (płatki lub mielone), rodzynki
  • nasiona babki płesznik

Przygotowanie:

Orkisz zalać wodą; ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia; dodać miód i dalej gotować przez 5-10 min; jabłka i rodzynki dodać w ostatnich 4 min; gotową potrawę posypać migdałami i ewentualnie nasionami babki płesznik (1 łyżeczka na osobę); doprawić do smaku. Według uznania można wmieszać jedną do trzech łyżek stołowych ugotowanych na miękko, całych ziaren orkiszu.

Uwaga dla diabetyków: dodanie całych ziaren jest wręcz wskazane. Miód należy zastąpić 1/2 łyżeczki cukru owocowego oraz zwiększyć ilość cynamonu do 1 łyżeczki.

Orkiszowianka (habermus) można sporządzić również z całych ziaren orkiszu, grysiku orkiszowego czy płatków orkiszowych, dopasowując czas gotowania do wybranego produktu (zmieni się wówczas kolejność dodawanych składników).

(fragment z książki „Powrót do harmonii” dr Alfredy Walkowskiej)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORKISZOWIANKA – HABERMUS – na 4-osobową rodzinę:

Składniki do gotowania:
1 l wody, 
10 łyżek orkiszu: grysik lub płatki orkiszowe (grube lub drobne) gotować wg uznania 2–5 minut,
1 jabłko pokrojone w kostkę,
1 łyżka mąki kasztanowej lub płatków kasztanowych

Orkiszowe składniki wrzucamy do wrzątku (ewentualnie do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia – jak komu wygodniej). W tym czasie obieramy i kroimy jabłko, co jakiś czas mieszając gotujący się orkisz (żeby nie przywarł do garnka). Mąkę kasztanową rozmieszać w filiżance z niewielką ilością zimnej wody i wlać do garnka, ciągle mieszając, zagotować, dodać rodzynki, zamieszać drewnianą łyżką, zostawić pod przykryciem na 10 minut.

Składniki do użycia i zamieszania bezpośrednio na talerzu lub w miseczce:
CYNAMON
BERTRAM (dorośli 1/3 łyżeczki, dzieci odpowiednio mniej – szczypta)
GALGANT (dorośli jw., wyjątkiem są kobiety w ciąży – stosujemy wówczas minimalną ilość albo pomijamy, podobnie dzieci bez wskazań zdrowotnych)
MIÓD opcjonalnie
MIGDAŁY (całe/płatki/kostka/sproszkowane; prażone/sparzone)
SUSZONA MORWA
(ewentualnie inne suszone czy też drobne świeże owoce, np. maliny, które lepiej smakują bez gotowania)

Można gotowy produkt (do zalania wrzącą wodą) zakupić na stronie:
Polskiego Centrum św. Hildegardy z Bingen, Legnica, dr Alfreda Walkowska

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CIASTECZKA RADOŚCI

Składniki:

  • 30 g gałki muszkatołowej
  • 30 g cynamonu w proszku
  • 10 g goździków w proszku
  • 1 kg mąki orkiszowej typ 650
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 300-400 g masła lub oleju kokosowego
  • 300 g mielonych słodkich migdałów
  • 1 szczypta soli
  • Woda – niewielka ilość do połączenia składników

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na 2-3 mm i wykrawać ciasteczka.
Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Dorośli mogą jeść 4 -5 ciasteczek dziennie, dzieci do 3 szt.

Ciasteczka radości rzeczywiście wyraźnie poprawiają nastrój, a dodatkowo wyostrzają zmysły, wspomagają nerwy, pamięć i zdolność koncentracji.

(fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NAPÓJ PIETRUSZKOWY

Składniki:

  • 1 l dobrego wina gronowego
  • 10-12 łodyg natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 70-150 g (3-7 łyżek) miodu (diabetycy tylko 70 g)

Przygotowanie:

Wino, pietruszkę i ocet winny doprowadzić do wrzenia w wysokim naczyniu o małej powierzchni parowania (bez przykrycia), gotować 5 minut; dodać miód i ponownie gotować 5 minut. Przecedzić i wlać do butelki.

Przez dodanie posiekanego korzenia pietruszki napój otrzymuje silniej zadziała  odwadniająco przez co wspomaga pracę nerek, znosi obrzęk i silnie wzmacnia serce.

Zastosowanie:

3 razy dziennie po 20 ml (1 kieliszek likierowy) po jedzeniu.

Stosowany przy niewydolności serca: niedokrwieniu, słabości, przeciw bólom serca wywołanym stresem przy niedomaganiom zastawek serca, przy rehabilitacji po zawale.

(fragment z książki „Powrót do harmonii” dr Alfredy Walkowskiej)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inne ważne informacje:

Posiłki jemy z umiarem, powoli przez 15-20 minut, kontemplujemy spożywanie potrawy

Do trzech głównych posiłków stosujemy orkisz, bertram, galgant

Orkisz – wzmacnia jelita, zapewnia rozwój dobrej flory bakteryjnej, układ odpornościowego.

Migdały – odżywiają układ nerwowy, płuca i wątrobę.

Koper włoski –reguluje trawienie, przepędza brzydki oddech, wzmacnia wzrok.

Galgant - przyprawa „nasercowo-krążeniowa”, działa jak nitrogliceryna.

Bertram – ochrona przed niedoborami witamin i składników odżywczych.

Pigwa – „królowa” wszystkich owoców, leczy reumatyzmu i artretyzm.

Bluszczyk kurdybanek na szumy w uszach, wzmacnia organizm.

Diptam – regularne stosowanie zapobiega zwapnieniu i stwardnieniu naczyń krwionośnych.

Sivesan – zapewnia dobry kolor skóry i trawienie, stabilizuje układ krążenia (chroni przed chorobą wieńcową, zawałem serca.

Babka płesznik – skuteczny środek w leczeniu zaparć, alergii, depresji, w profilaktyce chorób serca.

Miód ziołowo-gruszkowy – najważniejszy środek oczyszczający jelita w diecie św. Hildegardy, mniszka określa go jako środek „cenniejszy od złota”.

Mieszanka z pelargonią – działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwbólowo, wzmacnia naturalny system obronny organizmu, zapobiega zaleganiu śluzu, łagodzi uciążliwe objawy przeziębienia (bóle głowy, katar, kaszel, dolegliwości gastro-kardialne i in.), pomocna w profilaktyce powikłań po infekcjach wirusowych, m.in. osłabieniu czy zapaleniu mięśnia sercowego.

Okłady z pszenicy na kręgosłup – pomoc w dolegliwościach kręgosłupa, wypadaniu dysku etc.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bibliografia – publikacje pism św. Hildegardy lub na jej temat współczesnych autorów

Causae et curae. O przyczynach i leczeniu chorób, św. Hildegarda z Bingen

Physica – Uzdrawiające dzieło stworzenia, św. Hildegarda z Bingen

Scivias I, II, III – Poznaj drogi Pana, św. Hildegarda z Bingen (trzy tomy)

Wydawnictwo: Polskie Centrum św. Hildegardy

Serce i układ krążenia, dr Gottfried Hertzka dr Wighard Strehlow

Medycyna na każdy dzień, dr Wigharda Strehlowa

Zdrowie z mądrości natury, dr Wigharda Strehlowa

Cudowna medycyna Świętej Hildegardy, Gottfried Hertzka

Święta Hildegarda leczy. Włosy, skóra, paznokcie, Gottfried Hertzka Wighard Strehlow

Święta Hildegarda leczy Reumatyzm Artretyzm..., Gottfried Hertzka Wighard Strehlow

Grypa, Przeziębienia, Gorączka, Infekcje, Gottfried Hertzka Wighard Strehlow

Dolegliwości żołądka, wątroby, układu trawiennego i pokarmowego, Hertzka Gottfried, Strehlow Wighard

Domowa apteka św. Hildegardy, Gottfried Hertzka

Święta Hildegarda z Bingen. Zdrowie dla twojego dziecka, Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle, Wydawnictwo: Esprit

Bóg – Kosmos – Człowiek w twórczości Hildegardy z Bingen, prof. Małgorzata Kowalewska, wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie,

Św. Hildegarda z Bingen. Leczenie chorób duszy, dr Wighard Strehlow,  Esprit

Powrót do harmonii, Alfreda Walkowska, Wydawnictwo: Polskie Centrum św. Hildegardy

Tak leczy Bóg, dr Gottfried Hertzka

Św. Hildegarda z Bingen. Medycyna dla kobiet, dr med. (ginekolog) Claus Schulte-Ubbing

Galeria zdjęć

Pliki do pobrania

fundusze.webp

polska.webp

ue.webp

Serwis wykorzystuje pliki cookies zgodnie z Polityką prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. 

Zapisano